disseny

Web Developer vs Web Designer
transcripció

Quina és la diferència entre un dissenyador o dissenyadora web i un desenvolupador o desenvolupadora web?
En els inicis de l’era web, la resposta a aquesta pregunta era simple: els dissenyadors o dissenyadores dissenyen i els desenvolupadors o desenvolupadores codifiquen. Avui aquesta pregunta requereix una mica més de matisos ja que seria difícil trobar un dissenyador o dissenyadora web que no conegués com a mínim una mica de codi d’HTML i CSS. Examinem aquests dos conceptes i els rols que juguen a l’hora de construir el lloc web i les aplicacions.

Què és el disseny web?
El disseny web fa referencia a tot allò que és visual, l’estètica i la usabilitat del seu lloc web: esquemes de colors, layouts, flux informacional… i tot allò relacionat amb els aspectes visuals del disseny d’UI (User Interface) i d’UX (User Experience).

Algunes habilitats i eines que distingeixen ser dissenyador web (o dissenyadora) de desenvolupador web (o desenvolupadora) són l’Adobe Creative Suite o Studio (Photoshop, Illustrator…) o altre programari de disseny, disseny gràfic, disseny de logotips, layouts o esquemes de distribució, afegir botons de crida-a-la-acció, branding o marca corporativa, wireframes (o plànols de pantalla o esquemes de pàgina), paletes de colors i tipografia, etc…

El disseny web es refereix a tot allò que l’usuari o usuària veu en les pantalles del seu ordinador o dispositius mòbils, i no tant pel que fa al mecanisme que hi ha sota la superfície que fa que tot funcioni a través de l’ús de les imatges, la tipografia i el disseny (per exemple), el qual ens dóna aquesta experiència digital. Molts dissenyadors (i dissenyadores) web també estan familiaritzats amb HTML, CSS i JavaScript, per poder crear mock-ups d’una aplicació web quan s’intenta transmetre una idea a un equip de treball o afinar la UI o UX d’una aplicació web. El dissenyador o dissenyadora web sovint treballa amb serveis de plantilles com WordPress o Joomla, que permeten crear llocs web amb temes (themes)  i complements (widgets) sense escriure una sola línia de codi.

Què és el desenvolupament web?
El desenvolupament web fa referencia a tot el codi que possibilita que un lloc web funcioni. El desenvolupament web es pot dividir en dues categories: front-end i back-end.

El front-end (o la part del client) d’una aplicació és el codi responsable de determinar com el lloc web mostrarà el disseny realitzat per un dissenyador o dissenyadora. El back-end (o la part del servidor) d’una aplicació és la responsable de gestionar les dades de la base de dades i de servir o subministrar aquestes dades al front-end per a ser mostrades o visualitzades. Són les tasques dels desenvolupadors (o desenvolupadores) front-end les que tendeixen a compartir la màxima coincidència amb les dels dissenyadors o dissenyadores web.

Algunes habilitats i eines habituals tradicionalment considerades úniques per als desenvolupadors o desenvolupadores de front (front-end) són: HTML, CSS, JavaScript, preprocessadors de CSS amb LESS o SASS, frameworks com AngularJS, ReactJS o EmberJS i llibreries com jQuery, Git o GitHub….

Els desenvolupadors o desenvolupadores web de front-end normalment no creen maquetes, ni seleccionen la tipografía, ni seleccionen les paletes de colors…. Aquestes tasques normalment són proporcionades pels dissenyadors o dissenyadores.

Serà feina dels desenvolupadors o desenvolupadores web portar (o transformar) aquestes maquetes o mock-ups a allò que el dissenyador o dissenyadora vol, i que requereix d’un coneixement de les millors pràctiques en el disseny d’UI o d’UX, perquè el desenvolupador o desenvolupadora puguin triar la tecnologia adequada per oferir l’aspecte i experiència desitjats en el producte final.

www.000webhost.com